Realizacja modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” dotyczącego wspierania w latach 2019-2023 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków.

Gmina Jeżowe w roku bieżącym  otrzymała wsparcie finansowe w ramach realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” z przeznaczeniem na realizację zadania w:

  • Publicznej Szkole Podstawowej w Zespole Szkół w Jeżowem – Centrum,
  • Publicznej Szkole Podstawowej w Zespole Szkół w Jacie,
  • Publicznej Szkole Podstawowej w Jeżowem – Podgórzu
  • Publicznej Szkole Podstawowej w Cholewianej Górze.

 

Całkowity koszt zadania to 400 000,00 zł. z czego 320 000,00 zł stanowiła dotacja, a 80 000,00 zł wkład własny Gminy Jeżowe. Każda z w/w  szkół, otrzymała po 100 000,00 zł na realizację zadania.

 

Celem Programu było wzmocnienie opiekuńczej funkcji szkoły podstawowej poprzez tworzenie warunków umożliwiających spożywanie przez uczniów posiłku w trakcie pobytu w szkole.

W ramach zadania dokonano doposażenia i poprawiono standard obecnie funkcjonujących stołówek szkolnych (własnej kuchni i jadalni). Szkoły zostały doposażone w niezbędne sprzęty pozwalający na sprawne przygotowywanie i wydawanie posiłków dla uczniów szkoły oraz wychowanków przedszkola, dla których również przygotowywane są posiłki. Zakupiono potrzebne wyposażenie do sporządzania potraw w postaci np. pieca konwekcyjno - parowego,  patelni elektrycznej, miksera planetarnego, blendera, stoły robocze ze stali nierdzewnej. Dla właściwego mycia naczyń oraz sprawnego wydawania posiłków zakupiono zmywarko – wyparzarki  kapturowe. Doposażono także stanowisko do obróbki warzyw i owoców w obieraczkę ziemniaków i warzyw z podstawą oraz szatkownicę do warzyw. Wyposażenie kuchenne zostało uzupełnione w różne pojemnościowo garnki oraz zestawy serwisowe  do wydawania posiłków.

Nowo zakupiony sprzęt znacznie ułatwił pracę oraz poprawił standard przygotowywania posiłków.